Skrivet av:
Marianne Svensson

Marianne är ansvarig redaktör och produkttestare. Med över 10 års erfarenhet av att bedriva kennel-verksamhet har hon djupgående kunskap framförallt inom hundar.

Cykelvagn för hund

Om du ska cykla en längre bit och gärna vill ha med dig din hund, finns det en risk att hunden kanske inte vill, kan eller orkar springa med i varken tempot eller den planerade sträckan. Därför är en cykelvagn för hund ett utmärkt alternativ. Dels är det mer miljövänligt än att ta bilen och hunden med sig i den, och dels blir det en trevligare upplevelse för såväl dig som hunden. Vi har samlat allt du behöver veta inför ditt köp så att du ska kunna hitta den bästa cykelvagnen för hundar.


No Limit Doggy Liner De Paris –

En komplett vagn

 • Enkel montera
 • Smutsavvisande
 • Hundar upp till 50 kg
 • Inte så snygg (!?)

No Limit Doggy Inner De Paris är en komplett cykelvagn för hundar med bra materialval. Dels är hela anordningen för din cykel gedigen och säker. Vidare är även hela vagnen i avvisande material vilket gör att den inte är skitig efter ett par gånger.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Så väljer du cykelvagn för hund

Innan du köper en vagn till cykeln för din hund så är det viktigt att känna till ett par saker. Initialt behöver du fundera hur ofta du faktiskt tror att du kommer att använda den. Ska du investera i en bra cykelvagn så bör du vara säker på att den kommer att komma till användning. Därefter måste du kolla in andra viktiga komponenter såsom storlek, vilket slags underlag du tror dig kommer cykla på mest, säkerhet samt prisklasser. 

Storlek

Självklart är storleken väldigt viktig att beakta inför ditt köp eftersom din hund (eller hundar om du har fler) ska kunna vara bekväm när den är i cykelvagnen och att det finns tillräckligt med utrymme. En stor cykelvagn för hund är givetvis bra om du har en större hund eller mer än en som ska åka med. Då är det dock bra att veta att större cykelvagnar tenderar att vara ganska klumpiga, framförallt vid trängre passager. 

En liten cykelvagn för hund är smidigare att cykla med och upptar inte heller lika stor plats vid förvaring av den. Däremot kan de flesta vagnar fällas ihop, så även om du väljer en större variant så kan du mest troligt förvara även den på ett bra sätt.

Vad hundens vagn väger är ytterligare något att tänka på. Det säger kanske sig självt att de stora modellerna väger mer, men även de små kan vara tunga och lite svåra att köra med, så kolla gärna upp vikten först. 

Hjul

De allra flesta cykelvagnar för hundar har två hjul, men det finns också de som bara har ett. Om vagnen har ett hjul kommer den att vara mer lätthanterlig när du cyklar i hög hastighet, samtidigt som den blir mer smidig vid trängre vägar och utrymmen. När du svänger med din cykel så lutar den, vilket även en cykelvagn med ett hjul gör. Många uppskattar den känslan eftersom det upplevs lättare och ett mer naturligt sätt att cykla på trots att en kanske stor och tung hund sitter i vagnen. 

Två hjul är som nämnt det vanligaste alternativet, och har en stor fördel i form av att lastkapaciteten vanligtvis är bättre på två hjul. Därtill är en vagn med två hjul mer stabil när det kommer till att cykla i lägre hastighet. 

Underlag

Det är också viktigt att tänka på vilket underlag du brukar cykla på, eller tror dig kommer att cykla mycket på med din hund i bak i vagnen. Det rekommenderas att leta efter en cykelvagn som är dämpad eftersom det gör att hundens komfort blir mycket bättre när du cyklar på ett underlag som är ojämnt. Till exempel så är ju grusvägar och kullerstenar inga jämna underlag, så om du tror att du kommer att cykla på det underlaget kan det vara lämpligt med en cykelvagn som är dämpad och är försedd med större hjul. 

Säkerhet

Att tänka på säkerheten är enormt viktigt, inte enbart för människor utan även för djur som åker i cykelvagn eller cykelkärra. Du bör säkerställa att vagnen är godkänd för hundar att åka i, vilket ska framgå på produktsidan. Utöver givna säkerhetskriterier behöver du se till att du på ett säkert sätt kan separera hunden från den eventuella last eller packning som du kanske har med dig. En broms extra kan också vara bra att ha till vagnen om du ska cykla på mycket ojämna underlag. Vissa modeller är redan försedda med en extra broms, annars kan det ofta gå att köpa till. 

Fästet, vilket håller ihop vagnen med cykeln, är också mycket angeläget att kolla upp. Först och främst måste det passa din cykel, men detta är i princip aldrig något problem. Det viktigaste är att fästet är rejält och stabilt och inte riskerar att gå av. 

Tänk på: cykelvagnens maxvikt är oerhört viktig när det kommer till transport av din hund. Det är inte enbart storleken som avgör – kolla alltid upp hur mycket vikt vagnen klarar av. Tänk också på att eventuell annan last påverkar detta. 

Skötsel 

Cykelvagnen måste naturligtvis rengöras med jämna mellanrum. Detta för att den ska hålla sig i gott skick och också för att hunden ska fortsätta trivas i den. Hur respektive vagn ska skötas om ska framgå i bruksanvisningen, men ett tips för smidig rengöring är att titta efter om vagnen har ett avtagbart golv som därmed underlättar rengöringen.

Pris

En cykelvagn för hundar kostar från ca 1000:- upp mot 4000:- eller ännu mer beroende på design, robusthet, storlek och eventuella funktioner och finesser. De billigare vagnarna behöver inte vara sämre, men de kanske inte är lämpade för alla sorters hundar eller underlag. Vi rekommenderar att investera i en högkvalitativ cykelvagn där säkerheten känns bra och som du kommer att kunna ha under en lång tid. 

Fördelar och nackdelar med cykelvagn för hund

Fördelar:

 • Roligt och praktiskt sätt att ta med sig sin hund
 • Finns med både ett och två hjul
 • Finns i flera olika storlekar
 • Går ofta att fälla ihop 
 • Oftast enkla att rengöra

Nackdelar:

 • Finns en del att tänka på kring säkerhet
 • Alla vagnar passar inte alla underlag