Skrivet av:
Marianne Svensson

Marianne är ansvarig redaktör och produkttestare. Med över 10 års erfarenhet av att bedriva kennel-verksamhet har hon djupgående kunskap framförallt inom hundar.

Dragsele för hund – Guide till bästa dragselen 2024

Vare sig du som hundägare är aktiv, tävlar eller helt enkelt bara tycker om att ha med hunden på aktiviteter med mycket fart i så är en dragsele det bästa för hunden. Till skillnad från en vanlig hundsele så hjälper den nämligen din hund att nyttja sin förmåga när det kommer till muskelkraft och rörelsefrihet. Dessutom bidrar den till en jämn fördelning av belastning över din hunds kropp.

Vanligast är att selen används på en cykel eller på skidor, men den är också väldigt bra om du löper eller är ute på långa vandringar.


Non-stop Dogwear Freemotion Dragsele –

Bästa dragselen

  • Justerbar på 3 ställen
  • Storlek 3-9
  • Ergonomiskt utvecklad
  • Mycket populär, kan därför vara slut i lager

Denna dragsele har mycket bra omdömen från kunder och verkar vara värd pengarna. Den passar att användas för det mesta, allt från lek till canicross, spårträning och cykling. Den är anpassningsbar på flera ställen och passar därför hunden bra och låter hunden röra sig fritt.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Neewa Sled Pro Dragsele –

Bästa budgetvalet

  • Vadderad
  • Bra pris
  • Garanterat jämnt tryck
  • Passar ej hundar i alla storlekar

Denna dragsele är enkelt utformad, finns i storlekarna S-XXXL och i färgerna blå och röd. Dragselen är vadderad för komfort och tillverkad i polypropylen. Denna variant passar större hundar, för mindre hundar rekommenderas Neewas X-back racing.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Vad gör en dragsele?

Precis som nämnt ovan så hjälper den hunden att använda sin muskelkraft på bästa sätt samtidigt som den ger rörelserna mer frihet. Vid kraftig ansträngning är det av yttersta vikt att såväl muskler och leder håller sig i gott skick. För hundar som är mycket aktiva är det en precis lika viktig utrustning att ha på sig som en flytväst – så pass stor skillnad gör selen. Det är dock viktigt att köpa en med så bra passform som möjligt eftersom den annars snarare stjälper än hjälper.

Så väljer du dragsele

Innan du köper en dragsele är det viktigt att känna till ett par saker. Storlek, passform, material och fäste är viktigt att tänka på för att hitta den bästa dragselen för just din hund.

Storlek

När det kommer till storlek och passform är detta mer eller mindre första prioriteringen. Det är inte alls lämpligt med en dåligt åtsittande dragsele, varken för hunden eller för dig.

Det första du ska göra är att mäta omkretsen över bröstet. Därefter ska du mäta avståndet från nacke ned till svansroten. Detta är standard bland nästan alla selar, men det ska alltid finnas en mått-tabell för just den modell du är intresserad av. Eftersom design och material kan skilja sig åt sett till mått så är det bra att kontrollera vad som gäller.

Tänk på att passformen är viktigare än någon annan aspekt såsom design och material.

Material

Vi rekommenderar att du håller utkik efter slitstarka och stabila material såsom syntetiskt sådant (nylon, polypropen eller neopren) när du letar efter den bästa dragselen. Dessa material är mycket väder- och vindtåliga och behåller därmed sin goda kvalitet.

Fäste

Det du ska tänka på när du fäster dragselen på hunden är att själva fästningspunkten inte ska sitta för nära huden. Det kan skava och är inte alls behagligt för din hund. Hur du fäster selen i sig kan skilja sig åt lite men de allra flesta selar ha fästen på hundens bakre del. Det kan också finnas fler ställen att fästa linan eller kopplet på, vilket är ännu bättre eftersom det ökar såväl stabilitet som trygghet.

Fördelning av tryck

Det är av yttersta vikt att trycket är jämnt fördelat när hunden har på sig sin dragsele. Se därför till att detta framgår när du köper din produkt. Om trycket inte är jämnt så riskerar det att ge upphov till smärta och ont i lederna. Välj också gärna en sele som har mjuk och skön vaddering.

Lyckligtvis brukar de flesta hundar vara bra på att signalera om det inte känns bra att ha selen på sig, men var ändå uppmärksam.

Att tänka på

Du ska som sagt alltid vara uppmärksam på hur det verkar kännas för hunden att ha dragselen på sig. När du först introducerar selen för din hund så måste du observera den noga. Se hur hunden verkar må, hur den rör sig, om den ger uttryck för att det är obekvämt eller annat. Det kan också vara så att det alltid känns lite konstigt i början så som det brukar göra när något är nytt, så självklart behöver du inte ge upp direkt om hunden reagerar. Däremot är det viktigt att vara vaksam på hur hunden beter sig när selen är på.

Bästa dragselen för hund

  1. Non-stop Dogwear Freemotion – Bästa dragselen.
  2. Neewa Sled Pro Dragsele – Bästa dragselen i budgetkategorin.