Skrivet av:
Marianne Svensson

Marianne är ansvarig redaktör och produkttestare. Med över 10 års erfarenhet av att bedriva kennel-verksamhet har hon djupgående kunskap framförallt inom hundar.

Fästingmedel för katt

Något som är mycket populärt till katter är spot-on. Det är ett förebyggande fästingmedel för katt som droppas på huden. Detta gör att fästingarna håller sig borta och inte biter fast i huden. Likt hos andra djur finns det både receptbelagda fästingmedel för katter och de som bara går att köpa på apoteket.

Bästa fästingmedel för katter

När det kommer till att välja bäst fästingmedel för katter kan det vara knepigt. Alla i situationer är olika och din katt kan reagerar olika på olika medel. Men vi kommer att göra ett försök att berätta om olika varumärken och olika typer av fästingskydd.

Resultat (men läs gärna hela testet)

 • Bästa fästingavvisaren: Zerobugs Pet
 • Bästa fästinghalsband: Petwise
 • Bästa i tablettform: FIXODIDA ZX

Zerobugs Pet Fästingavvisare –

Bästa fästingavvisaren

 • Ingen doft
 • Utan kemikalier & gifter
 • Ekologisk
 • Tål regn, men kan ej doppas i vatten

Zerobugs bricka avvisar fästingar genom att avge ett ljud på 40 000 Hz med en 1.5 meters räckvidd. Brickan fästs på kattens halsband. Jämfört med halsbandet avger denna ingen lukt.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Petwise Fästinghalsband – katt –

Bästa fästinghalsbandet för katt

 • Giftfri
 • Justerbar
 • Mildare än Scalibor (annat fästinghalsband)
 • Ej för kattungar under 8 veckor

Petwise fästinghalsband avvisar fästingar och bitande insekter genom att avge en söt citrusdoft.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


FIXODIDA ZX –

Bästa i tablettform

 • Giftfri
 • Djuret luktar ej
 • Kompletteringsfoder
 • Fri frakt från 499 kr

Ett annat alternativ är tabletter, ett mycket populärt sådant är Fixodida. Det är ett kosttillskott som stärker kattens egna försvar och är betydligt mildare än spray och spot-on. Det kan anses relativt naturligt och många kattägare uppskattar kosttillskott av den anledningen.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

fästingmedel för katt illustration

Olika fästingskydd för katt

Det finns en rad olika fästingskydd och fästingpreparat för katter. Vi kommer nedan gå igenom de vanligaste kategorierna som många väljer att använda på sina katter, för att få ett effektivt skydd mot fästingar, löss och loppor.

Fästinghalsband

Ett fästinghalsband för katter fungerar effektivt och hängs runt kattens hals. Effekten tar vi efter ett par dagar och avvisar fästingar så att de inte biter sig fast. Välj alltid ett fästinghalsband för katter som är godkänt och säljs av svenska återförsäljare eller tillverkare.

Fästingborttagare

Om du väl hittar en fästing på din katt kan det vara smart använda en fästingplockare. Det viktigaste är att man får bort hela fästingen och att inga rester blir kvar. Ibland hör man talas om fästingpenna, det är ett liknande verktyg som fungerar mycket bra.

Spot-on för katter

Spot-on är en lösning som droppar direkt på huden. Preparatet kan vara starkt och effektivt för katter men direkt skadligt för hundar i närheten. Det är därför viktigt att du som även har andra djur i hemmet kontrollerar att det går bra.

Vanliga frågor

Fungerar fästingskydd för katter?

Ja! Du kan däremot behöva testa dig fram för att se vilket som fungerar bäst. Däremot lämnar inga preparat 100% garanti.

Vilken typ av fästingmedel ska jag välja till katter?

Du kan välja mellan halsband, spot-on, förebyggande tabletter och fästingbortagare. De tre förstnämnda är preparat som förebygger medens det sista innebär att du själv får plocka bort fästingar.

Vi rekommenderar dig att välja ett förebyggande preparat.

Är det farligt med fästingmedel till katter?

Nej! Samtliga preparat som säljs på den svenska marknaden är testade och är varken farligt för katter eller människor.