Skrivet av:
Marianne Svensson

Marianne är ansvarig redaktör och produkttestare. Med över 10 års erfarenhet av att bedriva kennel-verksamhet har hon djupgående kunskap framförallt inom hundar.

Foderautomat – Vilken är bäst i test?

Med en foderautomat får du som kattägare en utmärkt överblick över din katts matvanor. Detta är perfekt för dig som behöver kontrollera intaget av olika anledningar. Dessutom blir det enklare för din katt att få i sig vad den ska och under regelbundna tider, även när du inte är hemma. Automaten är lättplacerad så du kan ha den var du vill i hemmet, och den kan även läsa av kattens chip för att ge rätt mat till katterna om du har mer än en.


Surefeed Foderautomat med Rörelsesensor –

Bästa foderautomaten

 • Lufttät för att eliminera lukt
 • Automatisk
 • Minskar spill
 • Premiumalternativ

Surefeeds foderautomat med rörelsesensor är idag klassad som bäst i test. Via sensorn känner apparaten av när katten närmar sig och då öppnar sig locket. Detta för att minimera lukten av kattmat i bostaden.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Trixie TX1 Automatisk Foderautomat –

Bästa budgetvalet

 • Enkel
 • Lätt att rengöra
 • Halkfri botten
 • Garanterar ej att minimera lukt

Denna enkla foderautomat för din katt öppnar sig vid en tid (som du ställer in) automatiskt. Den rymmer 300 ml och är batteridriven. Om din katt äter våtfoder finns det plats för ett frysblock under anläggningen för att hålla maten fräsch.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Så väljer du foderautomat

Storlek

Storleken är alltid bra att ha i åtanke inför ditt val av foderautomat. Det beror på att storleken är avgörande för hur länge maten räcker där i, samt hur ofta du då behöver fylla på den.

En stor automat är bra av flera skäl: dels blir den då mer robust och stadig där den står, och dels håller kattfodret längre. Bland mer kvalitativa foderautomater så kommer dessutom en större variant att sluta tätt bättre. Det gör att fodret håller sig väldigt mycket fräschare längre än vanligt.

Storlek på portion

Det är alltid bra att välja en foderautomat där du själv kan anpassa portionsstorleken så optimalt som möjligt för din katt. Kattens behov är det viktigaste, vare sig du behöver kontrollera övervikt eller en katt med diabetes. Minsta och största portionsstorlek är viktigt, men också hur ofta katten kan få sitt foder. Vissa varianter låter dig programmera nästan allt själv vilket såklart ger ökad flexibilitet. Andra modeller är programmerad i steg.

Foderautomat med chipfunktion

Om du har flera katter är en foderautomat med chip ett utmärkt val. Automaten aktiveras då genom chippet, vilket innebär att den känner igen vilken katt som ska ha vilken mat (detta har du alltså haft möjlighet att programmera in innan). När chippet befinner sig tillräckligt nära så aktiveras foderautomaten och locket öppnas. Förutom att rätt katt eller rätt husdjur får i sig den mat det ska så går det även för dig som kattägare att i efterhand kontrollera vem som har ätit vad.

Typ av foder

De flesta automater är anpassade för katters torrfoder, och det är dessa varianter som portionerar ut maten regelbundet. Automater för våtfoder finns också, men då ska du vara medveten om att de enbart öppnas vid specifika tidpunkter eller vid chipaktivering.

Den foderautomat som du ska välja för din katt beror självklart på vilken typ av foder som just din katt brukar äta. Kom också ihåg att säkerställa att fodret i sig passar automaten, eftersom det inte är säkert att storleken eller formen på maten passar i själva automaten.

Rengöring

För att slippa krångel vid rengöring av foderautomaten så rekommenderar vi att du väljer en variant utan alltför många delar som ska tas bort. Dessutom är det fördelaktigt att kunna diska delarna i diskmaskin, om detta är av vikt av dig. Ju mindre delar som måste tas isär desto smidigare rengöring. Hur ofta du ska rengöra din katts foderautomat ska framgå i bruksanvisningen.

Att tänka på

En foderautomat är inte ett substitut för dig som kattägare, utan det är av yttersta vikt att katten får den tillsyn den behöver. Automaten är till för dig att hålla koll på kattens intag, samtidigt som den givetvis är perfekt när du t.ex. arbetar eller sover. Däremot ska man aldrig lämna katten ensam under en längre tid enbart för att den har enklare tillgång till mat med en foderautomat.

Fördelar och nackdelar med foderautomat

Fördelar:

 • Ger dig en överblick över kattens matvanor
 • Går att anpassa efter kattens behov
 • Chipavläsning underlättar vid mer än en katt hemma
 • Går att ställa in portionsstorlek på de flesta automater
 • Enkel att placera var som helst i hemmet

Nackdelar:

 • Inte alla automater fungerar för våtfoder
 • Kan vara krångligt att rengöra vid för många delar

Bästa foderautomaten

 1. Surefeed Foderautomat med Rörelsesensor – Bäst-i-test.
 2. Trixie TX1 Automatisk Foderautomat – Bästa budgetvalet.