Skrivet av:
Marianne Svensson

Marianne är ansvarig redaktör och produkttestare. Med över 10 års erfarenhet av att bedriva kennel-verksamhet har hon djupgående kunskap framförallt inom hundar.

Kattgräs – Komplett test för bästa kattgräset 2024

Kattgräs är ett ypperligt komplement till den vanliga maten som din katt äter. Det kan bland annat hjälpa till att förbättra kattens matsmältning. Särskilt bra är det för dig som har innekatt, eftersom katten inte då får tillgång till gräset som finns utomhus. Du kan enkelt odla eller köpa färdigt kattgräs och det är en väldigt prisvärd produkt.


Trixie Keramikskål med kattgräsfrön –

Bästa kattgräset

  • Keramikskål medföljer
  • 50 gram frön
  • Enkel att använda
  • Finns alternativ med fler gram frön

I detta set får du en keramikskål och 50 gram frön. Instruktioner medföljer och är enkla att följa

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Trixie Mjukt Vitaminberikat kattgräs –

Bästa budgetvalet

  • Vitaminberikat
  • Underlättar kattens matsmältning
  • Passar alla åldrar
  • Fri frakt från 499 kr

Denna variant är billigare än alternativet ovan och största anledningen är att det medföljer en plastlåda och inte en keramikskål. I denna får du dock 100 gram frön istället för 50 gram.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Vad är kattgräs?

I själva verket är inte kattgräs ett ”eget” specifikt gräs, utan det är enbart namnet på produkten du köper till din katt. Däremot brukar havrefrön benämnas som kattgräs, även om katter kan äta de allra flesta arter av gräs som finns ute. Det är också så att eftersom inte allt gräs utomhus är bra för katter så kan det vara särskilt betryggande med ett säkert kattgräs att kunna erbjuda katten hemma.

Gräset innehåller en stor mängd fibrer vilket underlättar din katts matsmältning, samtidigt som fibrerna förebygger problem med exempelvis hårbollar.

Med kattgräs hemma så kommer din katt ha tillgång till det hela tiden, jämfört med vanlig kattmat som du portionerar ut med jämna mellanrum.

Är kattgräs nödvändigt?

Det är inte livsnödvändigt för en katt att få i sig gräs, men det är som redan nämnt ett väldigt bra komplement till maten och innehåller bra näringsämnen. Har du en innekatt är det helt klart att rekommendera eftersom den då inte får i sig det. Dessutom är det bättre att det finns bra anpassat gräs till en inomhuskatt så att den tar därifrån och inte riskerar äta från andra växter i hemmet som inte är bra för den.

Odla själv eller köp färdigt gräs

Du kan antingen köpa frön för att odla kattgräset själv, eller så kan du köpa färdigt gräs. Har du en lämplig behållare hemma så kan du använda den, annars brukar det gå att köpa till i samband med köpet av frön.

Plantering

Väljer du att odla gräset själv, vilket kan vara både trevligt och mindre kostsamt, så planterar du fröna som vanligt i lämplig planteringsjord. Det är särskilt bra i en platt och avlång behållare/kruka. Viktigt att komma ihåg för att undvika mögel är att se till att det finns dräneringshål så att vattnet kan rinna ur genom dessa. Ett annat alternativ är annars att sluta krukan med plast den första tiden. På så sätt bevarar du fuktigheten i jorden. Då ska du också komma ihåg att göra några små hål i plasten så att syret når in. När skotten börjar visa sig kan du ta av plasten.

En mycket positiv aspekt med kattgräs är att det växer väldigt fort, och samtidigt blir ätbart snabbt. Exakt hur lång tid det tar är svårt att säga eftersom det beror på vilka förutsättningar i form av ljus och plats som du ger växten. Du får alltid medföljande beskrivningar av hur du ska sköta om just ditt kattgräs när du köper det, vare sig du köper färdigt gräs eller frön.

Hållbarhet

Hur länge gräset håller sig beror lite på vilken variant det är och givetvis också hur bra du är på att sköta hand om kattgräset. Något av det viktigaste för att förlänga livslängden är naturligtvis att hålla jorden fuktig. Detta ska göras även efter att gräset har vuxit till sig.

Klipp ned gräset lite grann om din katt inte hinner äta det tillräckligt snabbt – detta ger gräset möjlighet att växa upp igen så att du inte behöver slösa på hela växten. Man ska dock inte ge det avklippta gräset vid ett senare tillfälle då det kan bli sämre med tiden, så släng det direkt när du har klippt av det.

Bästa kattgräset

  1. Trixie Keramikskål med kattgräsfrön – Bäst-i-test.
  2. Trixie Mjukt Vitaminberikat kattgräs – Bästa budgetvalet.