Skrivet av:
Marianne Svensson

Marianne är ansvarig redaktör och produkttestare. Med över 10 års erfarenhet av att bedriva kennel-verksamhet har hon djupgående kunskap framförallt inom hundar.

Kattfontän

En kattfontän, eller vattenfontän, är rekommenderat av väldigt många veterinärer världen
över. Det är otroligt viktigt för katten att dygnet runt ha tillgång till rent och fräscht vatten, då
många katter dricker mycket mindre än vad de ska. Med en fontän hemma kommer din katt
att uppmuntras till ökat vätskeintag vilket samtidigt förebygger att den drabbas av eventuella
kroppsliga besvär. Nedan går vi igenom hur fontänen fungerar och annat som är viktigt att
tänka på inför ditt köp.


Catit Flower Fountain –

En av de få snygga fontänerna

  • Rostfritt stål
  • 3 vattenflöden
  • 3 filtersystem
  • Upplevs något ”enkel”

Av alla kattfontäner vi har testat är majoriteten inte så tilltalande. Vilket är märkligt då det till stor del är en pryl som tar stor plats i hemmet och man inte kan stoppa undan hur som helst (för ens katt behöver vatten).

Hur som helst är Catit Flower Fountain en snygg och läcker kattfontän i rostfritt stål. Prismässigt är den också värd sitt pris. Den har totalt 3 olika filtersystem och 3 olika inställning för vattnets flöde. Ljudet upplevs behagligt och den har även ett blått sken som är vackert på nätterna. Vi gillar den skarpt!

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Petsafe Vattenfontän Drinkwell Avalon –

Kan användas av flera djur samtidigt

  • Passar både katt & hund
  • 2 liter
  • Enkelt konstruerad
  • Premium-alternativ

Petsafe vattenfontän är enkel och stilren, samtidigt kan den användas av både din katt och hund.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Så fungerar en kattfontän

Innan du köper en kattfontän är det bra att känna till olika filter, material samt hur den ska
rengöras på bästa sätt.

Filtrering

Mekaniska filter skyddar pumpen i vattenfontänen och fångar upp samt sorterar bort smuts i form av exempelvis mat, hår och avlagring. Dessa filter ska du själv rengöra med jämna mellanrum; de behöver alltså inte bytas ut helt.

Kolfilter, som många gånger även kallas aktivt kolfilter, är väldigt bra på att hålla vattnet fräscht och hygieniskt. Det har en mycket god förmåga att dra åt sig smuts och partiklar, samt gör vattnet kristallklart och extra gott. Denna typ av filter måste du dock byta ut helt och hållet då och då, eftersom kolet ju förbrukas hela tiden vid användning. Då behöver du köpa nya filter vilket kan bli lite kostsamt i jämförelse med mekaniska filter – å andra sidan är aktivt kol överlägset bättre när det kommer till att rengöra vattnet.

Material

De vanligaste materialen på kattfontäner är keramik, rostfritt stål och plast. De två förstnämnda är som bekant mer robusta och stadiga material som har lång hållbarhet.

Dessutom gör sig materialen fina i hemmet, om det är av vikt för dig. Somliga anser att rostfritt stål är mycket bättre vad gäller hygien, men detta är svårt att ge facit på. Plast är ett material som tål stötar lite bättre men som inte alls kommer att stå lika stadigt på golvet. Och som med all plast så är livslängden kortare, så det brukar vara mer värt att investera i en kattfontän av keramik eller rostfritt stål.

Rengöring

Utöver filterrengöring eller filterbyte så måste du även rengöra hela kattfontänen med jämna mellanrum. Då behöver du plocka isär delarna och diska dem. Pumpen brukar inte gå att diska i maskin, men vad som gäller exakt för rengöringen framgår i den medföljande bruksanvisningen på den vattenfontän du väljer. Vi rekommenderar att du väljer en fontän som inte har alltför många delar att ta av och montera igen, eftersom det kan vara knepigt ju fler delar den innehåller. Dessutom måste varenda liten del diskas.

Byte av vatten

Vattnet ska bytas några gånger i veckan. Det ska göras för att garantera ett rent och fräsch vatten till din katt. Har du en större modell av kattfontän så behöver du kanske inte byta eller fylla på vattnet lika ofta. Har du däremot en mindre variant så ska det göras oftare. Kvaliteten på vattnet kan påverkas av vilken typ av filter och pump som fontänen har – detta ska också framgå i bruksanvisningen så att du ska känna dig säker på hur ofta vattenbytet måste ske.

Batteri eller sladd

Det finns fontäner som antingen går på batteri eller som kräver sladd. Det är smidigt och lätthanterligt med fontäner som drivs av batteri eftersom du då kan placera dem precis var du vill. Däremot finns det en risk att vattnet plötsligt slutar rinna när batteriet tar slut, så du behöver vara redo med batterier hemma.

Med en sladd har du alltid din vattenfontän igång, så katten har tillgång till det fräscha vattnet dygnet runt. Dessutom sparar du pengar genom att slippa köpa batterier till fontänen.

Pris

Du kan hitta kattfontäner för allt mellan ca 400:- upp till ca 1900:-. De dyrare varianterna är ofta gjorda av högkvalitativt och tåligt material, rymmer mycket vatten och erbjuder effektiv filtrering samt smidiga filterbyten.

Det kan vara väl värt att investera i ett lite mer kostsamt alternativ då dessa är mycket prisvärda och verkligen håller vad de lovar. Samtidigt är de billigare modellerna också välfungerande i de allra flesta fall, så länge de står stadigt och inte kräver för mycket av dig som kattägare. Om du vill tänka på budgeten och är osäker kring om en vattenfontän överhuvudtaget passar din katt eller inte, så kan du prova med en billigare modell först.

Varför behövs en kattfontän?

En kattfontän är till för att hjälpa katter att öka dess konsumtion av vatten.

Vätskebehovet är stort

Katters vätskebehov kan variera men man kan säga att en katt ska dricka mellan 20-50 ml vatten per kg kroppsvikt och dag. Om din katt däremot får i sig mycket blötfoder så har den inte ett lika stort behov. Det är dock viktigt att veta att torrfoder för katter lätt kan göra katten uttorkad. Då torrfoder inte innehåller alls mycket vätska så ökar vätskebehovet och det kan ibland vara lätt att glömma. En liten vattenskål kan då vara för lite för katten för att få i sig rätt mängd. Dessutom tillhör det inte ovanligheterna att katter struntar i vatten som står stilla
på golvet. De tar lite grann men inte tillräckligt. I det långa loppet kan för lite vatten leda till att katten drabbas av diverse sjukdomar eller åkommor.

Fungerar uppmuntrande

Det har visat sig att katter stimuleras och uppmuntras till att dricka mer vatten när det rinner och porlar. Katter föredrar nämligen att dricka mer när vattnet är tillgängligt på det här sättet. Dessutom är vattnet i en kattfontän mer hygieniskt, fräsch och syrerikt och detta brukar katten kunna känna av, vilket i sin tur också stimulerar till ett ökat intag.

Symptom på vätskebrist hos katter

Man ska alltid hålla koll på katters vätskeintag, just för att torrfoder som så många katter äter innehåller extremt lite vatten. Om din katt uppvisar ett eller flera av följande symptom finns det en stor risk att den har fått i sig för lite vatten:

  • Minskad eller mycket koncentrerad urin
  • Trötthet och håglöshet
  • Minskad aptit
  • Torr eller matt päls
  • Torr mun och nos

Fördelar och nackdelar med kattfontän

För respektive nackdelar med en kattfontän.

Fördelar:

  • Gör att katter enklare når upp till sitt vätskebehov
  • Minskar risken för sjukdomar och åkommor
  • Tillgång till vatten dygnet runt
  • Finns i flera olika material och storlekar
  • Kan drivas av batteri eller ha sladdanslutning

Nackdelar:

  • Måste rengöras ganska ofta