Skrivet av:
Marianne Svensson

Marianne är ansvarig redaktör och produkttestare. Med över 10 års erfarenhet av att bedriva kennel-verksamhet har hon djupgående kunskap framförallt inom hundar.

Kattnät

Du som har katt kan säkert känna igen dig i behovet av att kunna stänga inne katten ibland. Framförallt om du bor i lägenhet med balkong så kan det vara mycket behändigt. Det kan också vara så att du har en uteplats från vilken du vill hindra att katten springer ut. Särskilt viktigt är det med ett kattnät när du bor över 5 meter ovan mark. Risken finns nämligen att katten ramlar ned från balkongen eller fönstret om det står öppet.

Bästa kattnät 2024


Trixie Cat Protect Kattnät Transparent 3×4 m –

Bästa kattnät

 • Lätt att montera
 • Transparent
 • Olika storlekar
 • Ej ståltråd

Detta transparenta kattnät finns i följande storlekar: 2×1,5m, 3x4m & 3x6m. Du kan även köpa kattnätet i grön eller svart.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Så väljer du kattnät

Det finns en del saker du bör vara medveten om innan du ska köpa ett kattnät. Först måste du till exempel mäta ytan som ska hängas in. Därefter är det bra att veta hur du sätter upp nätet samt vilka varianter av nät som finns.

Storlek

När du ska välja storlek till ditt kattnät så måste du börja med att mäta hela området. Har du en balkong så mäter du hela den delen som ska täckas. Vill du ha kattnät vid en uteplats, utegård eller vid ett fönster så mäter du givetvis där. Det viktigaste att tänka på är längd och bredd, men du måste också ha i åtanke att en del av nätet ska användas för att fästas. Med andra ord bör du ta ett lite större mått än det du får fram så att du alltid har lite extra nät att jobba med. Hellre för stort än för litet.

Olika varianter av kattnät

Vi har valt att dela in kattnät i tre kategorier när det kommer till nätet.

Klassiskt skyddsnät

Den vanligaste typen av kattnät har inga vajer. Det spänns upp över balkongen och skyddar därmed katten från att ramla ned. Detta nät är väldigt simpelt och återfinns nästan överallt, och det fungerar väldigt bra. Vissa kattägare kan dock sakna den extra säkerhet som man kan få genom andra sorters nät.

Ståltrådsförstärkt nät

Ett kattnät som är förstärkt med ståltråd höjer säkerheten väldigt mycket om katten vistas på balkongen. Det beror bland annat på att det är mer robust och att katten inte riskerar att bita sönder eller riva ned det. Ett ståltrådsförstärkt kattnät är dessutom utrustat med vajer som är särskilt bra på att klara alla typer av väderförhållanden.

Transparent kattnät

Det finns egentligen inte så mycket som gör att ett transparent kattnät sticker ut på något sätt, mer än att det är just transparent. Det fungerar precis på samma sätt som de andra näten, men ger dig lite bättre utsikt från balkongen. En skillnad kan dock vara att vissa transparenta nät är tillverkade av ett slitstarkt monofilgarn, vilket är positivt sett till kattens säkerhet.

Kattnät på balkong

Värt att ha i åtanke om du bor i hyresrätt är att inte alla hyresvärdar tillåter kattnät på balkongen. I vissa fall kan det vara otillåtet, men det finns ingen lag som bestämmer hur det är. Så, kom ihåg att kontakta din hyresvärd kring vad som gäller för just din balkong.

Montering av kattnätet

Det brukar inte vara några problem med att sätta upp ett kattnät. I vissa väggar kan det vara lite knepigare, t.ex. tegelväggar. Allra oftast ingår fästen, krokar och bra och begripliga monteringsanvisningar. Vi rekommenderar att du väljer ett kattnät när material för montering ingår, så att du vet att du får det som passar.

Fördelar och nackdelar med kattnät

Fördelar:

 • Skyddar katten från att ramla ned eller springa ut
 • Kan användas på flera ställen
 • Finns i olika modeller
 • Oftast enkla att montera
 • Skapar ett lugn för dig som kattägare

Nackdelar:

 • Billiga nät av dålig kvalité kan tuggas sönder av katten
 • Inte alla hyresvärdar godkänner nät på balkongen