Skrivet av:
Marianne Svensson

Marianne är ansvarig redaktör och produkttestare. Med över 10 års erfarenhet av att bedriva kennel-verksamhet har hon djupgående kunskap framförallt inom hundar.

Probiotika för hund

Probiotika är så kallade goda bakterier, som arbetar för att förbättra och förstärka tarmarnas miljö i syfte att normalisera tarmfloran. Precis som att det är väldigt gynnsamt för oss människor att addera probiotika som tillskott i vår vardag, kan det även vara väldigt bra för din hund.

Det har visat sig att hundarnas matsmältningsprocess blir bättre och att de får fler antikroppar i just tarmarnas system vid intag av probiotika. Immunförsvaret stärks i takt med att den hindrar bakterier från att få fäste i tarmen. Tillskottet fungerar även förebyggande, och många ger redan tillskottet till sina hundar i rent förebyggande syfte.

Vårt test: Bästa Probiotikan för Hund


Digestive Support –

Det bästa valet

  • Tuggtablett
  • Bra omdömen
  • 7+ bakterier
  • 3 kr per tablett

Digestive Support från Animigo är en tuggtablett för dryga 350 kr per burk. Förpackningen innehåller 120 tabletter vilket motsvarar 60 dagar för en medelstor hund (10 – 18kg).

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


Trikem Max Digestive –

Billigast

  • Jästkultur
  • Pulverform
  • Bra pris
  • 4,7 kr per servering (mellanstor hund)

Trikem Max Digestive är en probotika i pulverform som du strör över maten. Den baseras på en jästkultur och har flera goda omdömen men framförallt ett mycket bra pris och kostar runt 200 kr per burk. Det i förhållande till tabletter som kan vara dyrare och upp mot 300 kr per burk. Var däremot noga med att kolla hur mycket priset blir per severing.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.


SvenskaDjurapoteket Probiotika –

Mest populära valet

  • Pulverform
  • Passar även katter
  • 900miljoner mjölksyrebakterier

Kosttillskott i form av pulver (40 g) för hundar och katter. Innehåller mjölksyrabakterier som stöttar tarmhälsan och motverkaar alla mag- och tarmrelaterade besvär. Finns även att köpa i större förpackning på 160 g.

Handla hos:

* Om priser synliga reserverar vi för att butiken kan uppdatera snabbare än vår prisrobot.

Olika sorters probiotika

Vilken typ av probiotika ska man välja egentligen? Det finns en rad olika varianter baserade på mjölksyra, jäst och spor men även en rad olika varumärken som BuddyCare, Svenska Djurapoteket och Healthwell.

Probiotika med mjölksyra

Mjölksyrebakterier finns i nästan all probiotika, och är gjorda av fermenterad mjölk. När du tittar på olika förpackningar kan du återfinna något av de olika stamnamnen Bifidobacterium och Lactobacilllus. Dessa brukar förkortas med B och L framför artnamnet, t.ex. L. Acidophilus, som säkert inte är helt obekant för dig som äter yoghurt.

De två nämnda mjölksyrebakterierna bidrar med att förstärka immunförsvaret genom att tränga ut de bakterier i tarmen som är skadliga.

Jästprobiotika

Den probiotika jästen Saccharomyces boulardii används primärt vid akut diarré såväl hos oss människor som hos hundar. En fördel med den här jästen är att den lämpar sig särskilt väl vid antibiotikabehandling, som inte sällan ger diarré, eftersom den inte kan dödas av antibiotika.

Sporprobiotika

De sporer som bildas av probiotikans Bacillistammar är mycket motståndskraftiga mot bland annat magsyra och värme. Det beror på att de har en stark och hård beläggning. Sporerna kan tack vare sin motståndskraft överleva betydligt längre i hundens tarm.

När ska man ge probiotika till sin hund?

Probiotika kan hjälpa din hund om den har problem med magen i form av diarré, gaser eller inflammatorisk tarmsjukdom. Det är dock viktigt att fortsätta kombinera hundens intag med en bra, balanserad kost i form av hundfoder. Andra besvär där probiotika kan hjälpa din hund är exempelvis urinvägsinfektion, allergisymptom och hudproblem.

Om du märker att det inte blir bättre utan kanske snarare värre för hunden vid användning av kosttillskottet så ska du sluta ge det och istället vända dig till en veterinär.

Kan hunden få biverkningar?

Det är relativt ovanligt att din hund får biverkningar vid intag av probiotika. Värt att ha i åtanke är att alla hundar givetvis är olika och därmed kan reagera på olika vis. Men så länge du ger din hund den dos som anges på förpackningen så är det i de allra flesta fall säkert att ge.

Om hunden mot förmodan skulle få biverkningar så brukar det vara i form av illamående, kräkningar och diarré. Därutöver finns det en risk att probiotikans goda bakterier förökar sig för snabbt, vilket kan leda till inflammation eller svår infektion. Då ska du alltid konsultera en veterinär för att få hjälp och råd. Biverkningarna uppkommer emellertid oftast som ett resultat av för stora mängder probiotika, så det är väldigt viktigt att inte överdosera mängden.

Fördelar och nackdelar med probiotika för hundar

Fördelar:

  • Bidrar till en normaliserad tarmflora
  • Stärker immunförsvaret hos hunden
  • Fungerar förebyggande
  • Kan hjälpa mot andra besvär än just från tarmen
  • Mycket prisvärt

Nackdelar:

  • Inte en garanti att det funkar för exakt alla hundar
  • Vid för stor dos kan hunden drabbas av otrevliga biverkningar